Како можеме да ја користиме тиквата?
Тиквата има широка примена во секојдневната исхрана, особено во есенскиот период кога ги дава своите плодови. Солена или слатка пита од тиква, потаж, џем од тиква – ова се само дел од јадењата чија главна состојка е ова едногодишно растение. Нејзината пулпа има сладок вкус, па само печењето во рерна без никакви додатоци може да биде одличен десерт за многу луѓе. Покрај пулпата, јадливи се и семките кои во текот на целата година се користат како додаток на разни јадења, или едноставно како здрава ужина. Маслото од тиква се повеќе се користи и во готвењето.
Како тиквата влијае на нашето здравје?
Тиквата може многу да придонесе за здравјето, па затоа треба да се користи на различни начини. Помага при проблеми со варењето, дијабетесот, воспалението на уринарниот тракт, јајниците, а идеален е и како диетална храна кога се обидувате да изгубите тежина. Плодот можеме да го јадеме или да го користиме за правење сок, но формата во која го внесуваме во организмот не влијае на неговата хранлива вредност.
Семките од тиква се богати со омега-3 масни киселини, магнезиум, железо, калциум. Доколку ги користиме во исхраната може да придонесе за намалување на холестеролот, позитивно да делува на кардиоваскуларниот систем, а како и плодот, семките од тиква се одлични за слабеење. Можеме да ги грицкаме, да ги ставиме во разни видови леб, да ги додадеме во смути, мусли, а ова се само дел од начините на кои семките од тиква можат да се најдат во исхраната на човекот.
Ова се само дел од споменатите корисни својства на тиквата, односно нејзиниот плод и семки. Затоа, доколку ја сакате тиквата, пронајдете некои од многубројните начини како да ја искористите во вашата секојдневна исхрана.
*Нашите вредни другарчиња го одбелешаа Светскиот ден на тиквата преку разновидни активности