" /> Птици преселници 07.12.2020

nena ptici 1

 

 

Стандарди:Детето ги набљудува и опишува карактеристиките на живиот свет ( растенија и животни) ; Детето може да ги контролира деловите од телото

Цели : Стекнување нови знаења зошто птиците преселници : ластовицата и штркот kои одат во топлите јужни краишта.Да се развива способноста кај детето да ги контролира деловите од телото.

Тек на активноста :Во нашата занимална слета една малечка ластовица. Таа ги поздрави децта и ги праша дали тие знаат која е таа. Децата ја именуваат и опишуваат.

 

  • Дечиња знаете ли зошто денес јас сум ваш гостин и дојдов во вашата занимална. Сакам да ви раскажам многу интересна приказна . За моето патување , далечно патување. Со доаѓање на првите студени денови , ние ластовиците знаеме дека после есента доаѓа зимата и за нас храна нема . Затоа на телефонските жици ние се договараме и се припремаме за нашето далечно патување. Преку илустрациите ластовицата им го раскажува нејзиното патување во топлите јужни краишта заедно со многу други ластовици , но да неги заборавиме и штрковите.
  • nena ptici 2
    • Ајде деца сега сите заедно со мене да патуваме. Да летнеме високо на небото . Да ги раширите вашите крилја на небеската шир некој пат летајки побрзо а наекој пат летајки побавно. А кога ќе секаме да се одмориме ќе слетаме на палубата на големиот брод што плови во морските длабочини..
    • Во манипулативниот центар ке ја играме играта : Лета Лета. Потоа ви предложуваме боење на птици преселници и потоа можете да ги исечете....Уживајте                                                                                                                                                                                                                                     
  • ptici preselnici 1
  • Материјали и средства за реализација: Лист со контура,фломастери,дидактички фотографии,ножици.
  • Воспитувач :Јелена Вангелова

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk